Blog

Kincsek a bio áruházak polcain: a hidegen sajtolt olajok

2020.04.16 13:54

Hidegen sajtolt olajok

Az olajos magvak már gyűjtögető életmódot folytató őseink táplálkozásában jelen voltak, az olajok fogyasztása pedig tízezer éve szerves részét képezi étkezési szokásainknak, ezért nem meglepő, hogy a szervezetünk tökéletesen alkalmazkodott a feldolgozásukhoz. Hatékony felszívódásuk és gyors beépülésük következtében természetes erőforrásként, üzemanyagként funkcionálnak az emberi test számára.

Szűz, finomított, hidegen sajtolt

Már nemcsak a bioboltok, hanem az áruházláncok kínálatában is gyakran találkozhatunk a szűz, a hidegen sajtolt és a finomított étolajok gazdag választékával, és bizonytalanul állhatunk a választás előtt, ha nem ismerjük a köztük levő különbségeket. A fő eltérés az előállítás módjában keresendő: a hidegen sajtolt olajok esetében kizárólag mechanikus úton, hőkezelés nélkül történik az olajok kinyerése; a szűz és extraszűz olajokat is adalékanyagoktól mentesen készítik, de a hőkezelés megengedett; a finomított étolajoknál viszont a hőkezelésen kívül oldószert is alkalmaznak, tehát kémiailag kezelt a végeredmény.

A hidegen sajtolt olajok előnye, hogy megőrzik az olajos magvak olyan értékes tulajdonságait is, amelyek a hőkezelés során elvesztődnek. A természetes eljárásnak köszönhetően roncsolatlanul megmarad a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, illetve nagy mennyiségben tartalmazzák az emberi szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat. Mivel a préselést nem követi finomítás, a magvak jellegzetes ízei, aromái is az olajba keverednek, emiatt a hidegsajtolású olajok kiváló ételízesítők.

Magában gyógyszer, ételekben fűszer

A hidegen sajtolt olajok változatosan építhetőek be az étrendbe, de alapvetően két felhasználási módjukat különböztetjük meg: alkalmazhatóak kúraszerűen, illetve ételekhez adagolva.

A kúraszerű felhasználás esetén éhgyomorra javasolt egy evőkanálnyi olaj bevitele a szervezetbe. A különböző típusú olajok más-más pozitív hatásokkal rendelkeznek, ezért személyre szabott gyógykezelés előírásához természetgyógyász tanácsát is kérhetjük. Az egészség megőrzése és gyógykezelés céljából történő fogyasztás esetén különösen fontos, hogy a hőkezelés nélküli, értékes összetevőket tartalmazó hidegen sajtolt olajokat válasszuk.

Az ételek új oldalát ismerhetjük meg, ha hidegen sajtolt olajokat adagolunk hozzájuk. Pillanatok alatt a kulináris élvezetek birodalmában találjuk magunkat: játékos varázslat alakítja át az ételek ismert ízvilágát, dúsítja és gazdagítja az aromákat. Remekül működik hidegkonyhai ételek, saláták és pestók hozzávalójaként is, csak arra kell vigyáznunk, hogy az olajjal nyakon öntött fogást már ne melegítsük.

Kívül-belül wellness a testnek

A hidegen sajtolt olajok a kíméletes előállítási eljárásnak köszönhetően változatlanul őrzik az alapanyagok, az olajos magvak kedvező tulajdonságait. Általánosságban mind tartalmaznak a vitális funkciók terén kulcsszerepet betöltő telítetlen zsírsavakat, különböző vitaminokat és ásványi anyagokat. Eltérő beltartalmi értékeiktől függően a test más-más területén fejtik ki jótékony hatásukat.

A bio élelmiszer webshopunk kínálatában is megtalálható tökmagolaj például az egyik legnépszerűbb a hidegen sajtolt olajok választékában. Magas omega-3 és omega-6 zsírsav-, valamint kiterjedt vitamintartalma (kalcium, magnézium, cink, vas, foszfor, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, C) miatt számos betegség megelőzésében játszik szerepet, illetve kiváló immunerősítő. Csökkenti a koleszterinszintet, szíverősítő és méregtelenítő hatású. Kismamáknak is ajánlott, mivel a terhesség első szakaszában rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vetélés esélye, és tartalmazza a magzat fejlődéséhez szükséges vitaminokat.

A hidegen sajtolt olajoknak nemcsak belső, hanem külső alkalmazásával is szépülhetünk és ápolhatjuk egészségünket. A dióolaj például hatékonyan bevethető bőrproblémák ellen, pattanásokra, ekcémára, de a bőr általános állapota is javítható a segítségével. Az argánolaj szinte kötelező összetevő a hajpakolások receptjében: regenerálja és táplálja a hajhagymákat, így élettel telivé, rugalmasabbá és egészségesebbé varázsolja a hajkoronát.

A hidegen sajtolt olajok világa még sok-sok meglepetést tartogat, és testi működésünket, megújulásunkat elősegítő hatása miatt kár lenne kihagyni a mindennapjainkból. A bio élelmiszerek segítségével természetes módon támogathatjuk egészségünket: ismerjük meg közelebbről, fogyasszuk, használjuk ezeket, és bátran kísérletezzünk velük a konyhában is!