Blog

Egészségmegőrzés bio magvakkal

2020.06.04 11:31

Bio magvak

Ha egészségmegőrzésről van szó, a témában jártasok jól tudják, hogy a bio minősítésű termékek az egészséges életmód egyik alappillérét képezik, a különféle magvak pedig roppant gazdagok a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokban, nyomelemekben, antioxidánsokban és zsírokban. Ebből egyenesen következik, hogy a kettő együtt, vagyis a bio magvak a legegészségesebb élelmiszerek közé tartoznak, megfelelő arányú és mértékű fogyasztásuk kifejezetten ajánlott minden korosztálynak.

A bio növénytermesztés lényege, hogy mellőzi a modern mezőgazdaságra jellemző mesterséges anyagok, vegyszerek és technológiák használatát. A trágyázáshoz szerves anyagot használnak, a növényvédelemhez pedig biológiai megoldásokat alkalmaznak. Leegyszerűsítve úgy fogalmazhatunk, hogy minden tiltólistán van, ami károsanyagot tartalmaz, és felszívódhat a növényekbe. Vagyis ha ökológiai gazdaságból származó bio élelmiszert fogyasztunk, akkor a tápanyagokon, vitaminokon és mikroelemeken kívül semmi mást, semmi egészségkárosító anyagot nem juttatunk a saját szervezetünkbe – és ezzel máris sokat tettünk önmagunkért. Nem véletlen, hogy a bio élelmiszer rendelés egyre népszerűbb szolgáltatás.

 

A bio élelmiszerek szuperjei: a magvak

Roppant kedvező élettani hatásaikból fakadóan a bioboltok egyik legkedveltebb termékcsoportját, a magvakat szokás az úgynevezett szuperélelmiszerek között emlegetni. Olajtartalmuk meglehetősen magas, általában 40-60% között mozog, de szerencsére ezek igen nagy részét az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírok teszik ki, ezen belül is az Omega-3 zsírsavak, amelyeknek jótékony hatásai régóta ismertek.

Az Omega 3-zsírsavak többek között csökkentik a szívbetegségek kialakulását és a vérnyomást, valamint segítik megőrizni az erek rugalmasságát, és ezeknek köszönhetően mérsékelik a szívinfarktus és az érrendszeri megbetegedések előfordulását. Továbbá erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatásuk van, terhesség során segítik a magzat fejlődését, és a sor még hosszan folytatható. Vizsgálatok igazolják, így tudományosan is elfogadott tény az Omega-3 zsírsavak egészségmegőrző hatása.

A magvak képezik az egyik legösszetettebb, mégis legkönnyebben elérhető vitaminforrásunkat. Fogyasztásukkal elérhetjük az optimális B- és E-vitaminszintet, és magas zsírtartalmuk miatt az A-, D- és K-vitamin felszívódásában is fontos szerepet játszanak. Ugyanez igaz az ásványi anyagok vonatkozásában is: a magvak remek kalcium-, magnézium-, vas-, cink- és mangánforrások is egyben.

Legyen az dió, mogyoró, tök-, napraforgó-, len-, chia vagy egyéb mag, érdemes beépíteni ezeket a mindennapi táplálkozásba, persze a megfelelő mértékben. Manapság ez nem jelenthet problémát, hiszen egy megbízható bio webáruházban bármit könnyedén beszerezhetünk.

Óvja egészségét Ön is vegyszermentes bio magvakkal!